Jarmo Juntunen Pelko on suurin oikeusturvariski - Aidosti perus-ja ihmisoikeuksien puolesta

Nyt on näytön paikka

Kemijoen tulvaryhmän johdolla on valmistunut suunnitelma Kemijoen suurtulvien tuhojen estämisestä. Keinoja on vähän - vain kaksi. Asutut alueet kierretään penkereillä tai vedet otetaan kiinni asumattomille alueille. Vaihtoehdot ovat selkeät ja ratkaisu on tehtävä ensi kevääseen mennessä.

Molemmissa ratkaisuissa ovat hyvät ja huonot puolensa. Jos lähdetään pengertämään tai rakentamaan seiniä vesirajaan, se maksaa miljoonia euroja, ja maksajina ovat kuntien veronmaksajat ja kiinteistöjen omistajat. Kaiken lisäksi pahimmilla tulva-alueilla kuten Saarenkylässä vesi tulee joka tapauksessa maan läpi penkereen taakse, jolloin penkereistä ei ole apua tulvia vastaan.

Jos vedet otetaan kiinni aumattomille alueille eli tehdään tekojärvi, se huonontaa tekojärven alapuolella veden laatua, mutta vain väliaikaisesti. Lokan ja Porttipahdan tekojärvet ovat tästä kiistaton esimerkki. Kaksi ensimmäistä vuotta veden laatu on kevättulvien veden tasolla, mutta jo viidennen vuoden jälkeen veden laatu on tyydyttävä ja paranee vuosi vuodelta niin, että 10 -15 vuoden kuluttua veden laatu on yhtä hyvä kuin ennen rakentamista.

Kemijokialueen kuntien päättäjät ja Lapin kansanedustajat. Tulkaa reilusti esiin ja ottakaa kantaa. Kumpi on parempi -  väliaikainen haitta, josta seuraa pysyvä suuri hyöty koko maakunnalle vai miljoonien eurojen penkereet, joiden toimivuudesta ei ole mitään varmuutta?

Näin suuressa asiassa päätöksen tekoa ei saa jättää ministeriön nimettömälle virkamiehelle tai pahimmassa tapauksessa ”ahvenanmaalaiselle” ministerille kuten Vuotos-alueen naturoinnissa kävi.

Nyt on näytön paikka. Nyt tarvitaan laajaa yksimielisyyttä yli puoluerajojen koko Lapista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Vilpitön kysymys: miksi tulva-alueille pitää ensinkään rakentaa?

Toimituksen poiminnat