Jarmo Juntunen Pelko on suurin oikeusturvariski - Aidosti perus-ja ihmisoikeuksien puolesta

Kansanedustajat polkevat ihmisoikeuksia

Hallitus on esittänyt eduskunnalle säädettäväksi lakia, jolla turvattaisiin Suomessa paperittomille maahanmuuttajille ja heidän lapsilleen välttämättömät terveyspalvelut samalla tavoin kuin turvapaikanhakijoille. Mielestäni osa kansanedustajista tyrmäsi hallituksen esityksen vastoin Suomen hyväksymiä ihmisoikeussopimuksia.

Oikeus terveyteen on tunnustettu useissa YK:n ihmisoikeussopimuksissa, joihin Suomi on liittynyt. Keskeisimmät näistä sopimuksista ovat taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva yleissopimus (TSS-sopimus), lapsen oikeuksien yleissopimus, ja naisten syrjinnän kieltävä yleissopimus.

En ole ahdasmielinen, enkä halua, että minut sellaiseksi leimataan muiden esittämien kannanottojen mukaan. Siksi tuon esiin muutaman tosiasian.

Suomessa valvotaan kolmansien maiden kansalaisia laittoman maahanmuuton estämiseksi. Suomi myöntää vuosittain lähes 20 000 oleskelulupaa. Yleisin tapa, jolla henkilöstä tulee laiton maahanmuuttaja, on oleskelun ehtojen rikkominen. Suurin osa laittomista maahanmuuttajista koostuu Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä, joiden palautusta kotimaihinsa ei ole saatu järjestettyä.

Vuonna 2011 valtakunnallisen valvontaoperaation yhteydessä tarkastettiin 1906 henkilön maassa olon edellytykset. Tarkastuksissa tavoitettiin yhteensä 11 laittomasti maassa oleskelevaa. Todennäköisesti kukaan ei tiedä maassamme olevien paperittomien maahanmuuttajien tarkkaa määrää.

Laittomien maahanmuuttajien palauttamis- ja maasta poistamiskustannuksia syntyy vuodessa muutamia miljoonia euroja mutta terveydenhuoltokustannuksia noin 700 euroa per. laiton maahanmuuttaja. Taloudellisesti Suomelle aiheutuvat terveydenhuoltokustannukset ovat pienet verrattuna siihen, että kunnioitamme ihmisyyttä.

Lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaan lapsella on aina oikeus erityiseen suojeluun. Lapsen on saatava se hoito ja huolenpito, jonka hän tarvitsee. Lasten hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että myös raskaana olevalla tai lapsen juuri synnyttäneellä naisella on oikeus terveydenhuollon palveluihin.

TSS-sopimuksen toimeenpanoa valvoo YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia käsittelevä komitea (TSS-komitea). Komitean mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus korkeimpaan saavutettavissa olevaan terveydentilaan. Valtioilla on erityinen velvollisuus pidättäytyä rajoittamasta tai estämästä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kuten vähemmistöjen, turvapaikanhakijoiden ja luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden pääsyä ennaltaehkäisevään ja parantavaan hoitoon.

Arvomaailmaani kuuluu myös inhimillisyys, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

Sen vuoksi en voi kannattaa sitä, että jotkin kansanedustajat polkevat ihmisoikeuksia, jotka ovat Suomessa voimassaolevaa oikeutta.

Ajattelen ja toimin niiden arvojen mukaan. Toivon myös muiden niin tekevän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi
Minna Eerolainen

"Taloudellisesti Suomelle aiheutuvat terveydenhuoltokustannukset ovat pienet verrattuna siihen, että kunnioitamme ihmisyyttä."

Juuri näin.

Esa Niemi

Minna Eerolainen, reumasairaalaan ei löytynyt 2 miljoonaa euroa, maan ainoan lastensairaalan rakentaminen mahdollistui vain kerjäämällä, suomalaiset jäävät vaille asianmukaista hoitoa, ihmisillä ei ole varaa välttämättä edes lääkkeisiin, vanhuksia pidetään nälässä, lääkrärit eivät voi resurssien puuttuessa tehdä asianmukaisia tutkimuksia jne. Lista on loputon kuin nälkävuosi, mutta jostain syystä laillisen ja laittoman toiminnan välillä laittomaan toimintaan päätyvä ihminen on kaikkia näitä arvokkaampi.

Ei edes muistisairaiden kuoleminen, lasten- ja nuorten psykiatrinen hoito saa aikaiseksi samankaltaista tunnereaktiota karmeista lopputuloksista huolimatta.

Maksuvapautus ja verovelvollisuudesta vapauttaminen eivät ole inhimillisyyttä, vaan ihmisten eri arvoistamista ja pois yhteiskunnan vähävaraisten tai heikoimpien resursseista pois. Meillä on edessä miljardiluokan säästötalkoot ja resursseja on aina väin vähemmän kun jakajia on enemmän.

Minna Eerolainen

Reumasairaala, lastensairaala ja nälkäiset vanhukset eivät kuulu nyt tähän asiaan. Edellämainituista mikään ei olisi yhtään sen paremmassa jamassa vaikka paperittomilta evättäisiin hoito. Tähänkin mennessä paperittomia ovat hoitaneet eettisesti valveutuneet lääkärit omalla ajallaan ja palkatta. On taas vallan mielipuolinen ja tarkoitushakuisen populistinen rinnastus sinulta Esa Niemi.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #21

Minna Eerolainen:
"Reumasairaala, lastensairaala ja nälkäiset vanhukset eivät kuulu nyt tähän asiaan. Edellämainituista mikään ei olisi yhtään sen paremmassa jamassa vaikka paperittomilta evättäisiin hoito. Tähänkin mennessä paperittomia ovat hoitaneet eettisesti valveutuneet lääkärit omalla ajallaan ja palkatta. On taas vallan mielipuolinen ja tarkoitushakuisen populistinen rinnastus sinulta Esa Niemi."

Luonnollisesti taloudellisista resursseista puhuttaessa puhutaan kaikista vastuista, jotka meidän pitää saada hoidettua. Mielipuolisuus ja populistisuus on varsin kaukana taloudellisista realiteeteistä puhuttaessa.

Kuulostaa siltä, että Minnan romanttiset haavekuplat maailmanpelastamisesta poksahtelevat. Sittenhän meitä on kaksi.

Suomeen voi tulla laillisestikin ja maksaa hoidostaan ja tuloistaan aivan kuten me muutkin. Ei sen ihmeempää.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #23

Ei ole kyse mistään maailmanpelastamisen harhasta, ihan vaan säällisestä, sivistyneen ihmisen käytöksestä. En puhu opillisesta sivistyksestä. Sitäpaitsi, huonossa kunnossa olevaa ihmistä kannattaa hoitaa hänen statuksestaan huolimatta. On olemassa kaikensorttisia tartuntatauteja jotka ei valikoi keneen iskevät.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #24

Minna Eerolainen:
"Ei ole kyse mistään maailmanpelastamisen harhasta, ihan vaan säällisestä, sivistyneen ihmisen käytöksestä. En puhu opillisesta sivistyksestä. Sitäpaitsi, huonossa kunnossa olevaa ihmistä kannattaa hoitaa hänen statuksestaan huolimatta. On olemassa kaikensorttisia tartuntatauteja jotka ei valikoi keneen iskevät."

Mitä sivistyneisyyttä siinä on, että 80 muistisairasta kuolee tänäkin talvena pakkaseen kun heidän hoitoon ei riitä rahaa ja nyt pitäisi siitäkin vielä tinkiä kun muistisairaiden määrä kasvaa samoin säästöt. Eikö kuolemanvaarassa olevat ole prioriteetti vähemmän akuutimpien tapausten suhteen jos kyse on sivistyksestä.

Huonossa kunnossa olevan ihmiset hoidetaan jo nykyäänkin, ketään ei ole kuollut kadulle kuten veronsa maksaneet eikä näitä makaa sairainakaan kaduilla. Suomi ei ole saanut mitään moitteita aiemminkaan. Maksuvapaudella tai verovelvollisuudesta vapauttamisella ole mitään perusteita ja se rikkoo kaikkia yhdenvertaisuusperiaatteita monessa muotoa sekä ihmisoikeuksia.

Suomeen voi edelleenkin tulla laillisesti aivan kuten sinäkin varmasti teet kun matkustat ulkomaille. Se on ihan varteenotettava vaihtoehto, eikö vain?

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #25

"80 muistisairasta kuolee tänäkin talvena pakkaseen"

Täh?

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #26

Minna Eerolainen:
"Täh?"

Tervetuloa todellisuuteen. Et ymmärtänyt taloudellisesta aspektista mitään, mutta et näytä myöskään hahmottavan muutoinkaan mistä on kyse. Myyt kuitenkin ideaa, että resurssit pitäisi kuitenkin saada laittomasti maassaoleville, vaikka et ymmärrä missä tilassa suomalaisten hoito on. Siksi kerroin kuulevani romanttisten haavekuplien poksahtelua ja sittenhän meitä on kaksi.

Jarmo Juntunen voi EOK:n toiminnanjohtajana sekä aidosti perus- ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana kertoa enemmän kun varmaakin puolustaa näiden akuuttien tapausten perus- ja ihmisoikeuksia siinä missä muidenkin. Kantaväestön elämä on varsin raakaa ja raadollista kun rahaa ei ole ja Jarmolla olisi täyspitkiä päiviä edessä jos alamme ruotimaan vanhusten asemaa muutoinkin puhuttaessa aidosti perus- ja ihmisoikeuksien puolesta.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"TSS-sopimuksen toimeenpanoa valvoo YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia käsittelevä komitea (TSS-komitea). Komitean mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus korkeimpaan saavutettavissa olevaan terveydentilaan. Valtioilla on erityinen velvollisuus pidättäytyä rajoittamasta tai estämästä haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kuten vähemmistöjen, turvapaikanhakijoiden ja luvattomasti maassa oleskelevien henkilöiden pääsyä ennaltaehkäisevään ja parantavaan hoitoon."

Velvoittaako tämä sopimus nimenomaan Suomea tarjoamaan kaikki terveyspalvelut semmoisillekkin ihmisille jotka Suomen lakia rikkoen ovat luvattomasti maassamme?

Käyttäjän JuntunenJarmo kuva
Juntunen Jarmo

Kyllä velvoittaa Teppo. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiskunnan jäsenelle. Niitä ei voi riistää keltään pois.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Tottakai ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja se on itsestään selvyys. Mutta ei Suomi noudata omaa perustulakia/YK:n soppareita jotka takaavat ihmiset yhdenvertaisiksi vaan antavat esim. Helsingin kaupungin rasistisesti syrjiä työnhaussa. Niin miksi taas pitäisi pyllistää sitten suomalaiselle veronmaksajalle?
Eli suomeksi sanottuna jatketaan samalla mallilla eikä toivoteta terveysmatkailijoita Suomeen niin päästään muutenkin vähemmillä ongelmilla. Siinä on se valitettava totuus, että kustannukset ja ongelmat tulevat nousemaan tarjottavien kalliimpien hoitojen myötä ja hoitoa haluavia tulee lisää.

Ps. Ja olen ollut itse sairaalassa Suomen lisäksi Thaimaassa, Malesiassa, Kreikassa ja Yhdysvalloissa. Ja kahdella kerralla ulkomailla ollaan menty ambulanssilla sairaalaan eikä rahaa/vakuutuksia olla kyselty ensimmäisenä(toisella kerralla kylläkin samalla, kun mut laitettiin tiputukseen). Eli samanlainen toimiva järjestelmä, kuin Suomessakin on jo.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hyvä.Suomessa voidaan siis alkaa kunnioittamaan myös oman maan kansalaisiakin.EIO ja YK:han ovat joutuneet antamaan,Suomelle,eniten pohjoismaista,niin lasten kuin siis perheiden oikeuksien rikkomisesta huomautuksia,ja tuomioita,purkamaan laittomia huostapäätöksiä jne.Kuten myös mielenterveyspuolella on Suomi saanut nootteja potilaiden oikeuksien huomioimatta jättämisestä.

YK:n huomautukset eivät kuitenkaan ole Suomea kiinnostaneet,kuten ei huostabisneskään ole lakannut,eikä laittomia huostia ole lupauksista huolimatta selvitetty,eikä purettu.Homma jatkuu entisellään.

Nythän siis suomessa rikotaan lakia senkin osalta,kun työttömät,osa-aikatyöntekijät,pätkätyöläiset,köyhät,sairaat,vanhukset jne.eivät saa EDES ennaltaehkäisevää hoitoa,eivät hammashoitoa jne.

Paljon on siis tehtävää ihmisoikeuksien saralla.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Onnittelut ja kiitos rohkeasta, epäitsekkäästä ja inhimillisestä perussuomalaisesta kannanotosta. Paperittomien ihmisten ihmisoikeuksista huolehtiminen on puoluerajat ylittävä asia.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Nyt on sitten kaikki nähty mitä internetissä on nähtävänä.. Perussuomalainen joka on huolissaan ihmisoikeuksista?? Piti vielä tämäkin päivä elää ja nähdä..

Markku Toivonen, tämä Jarmo Juntusen blogi ei suinkaan kuvasta perussuomalaisuutta mitenkään, vaan aitosuomalaisuutta.. Soini&co on linjannut perussuomalaisten kannan hyvin selkeästi siten että oma kansa ensin ja sitten autetaan muita kun suomessa ei ole ainuttakaan kuviteltavissa olevaa ongelmaa!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hieno kirjoitus, tosin olisi suotavaa että valtiomme noudattaisi myös omien kansalaistensa ihmis- ja perusoikeuksia! Se että omien kansalaisten kohdallakin näissä oikeuksissa on puutteita, ei tietenkään oikeuta muiden oikeuksien polkemiseen. Mutta tulee mieleen, että kun näitä laittomasti maassamme olevia on niin vähän ja omia kansalaisiamme kovin paljon, niin miksi kansanedustajamme ovat niin kovasti huolissaan pienen marginaaliryhmän oikeuksista? Saako tällä sopivasti julkisuutta näin ennen vaaleja?

Käyttäjän JuntunenJarmo kuva
Juntunen Jarmo

Hyvä huomio Markku! Puolustan ihmisten laillisten oikeuksien toteutumista. Tässä linkissä lisää taustatietoja. http://eok.fi/eok/index.php?option=com_content&tas...

Niko Sillanpää

Erikoista, miten vasemmistolaisten "ihmisyys" ja "ihmisoikeuksien kunnioittaminen" realisoituu aina jossain muodossa tulonsiirtoina johonkin suuntaan, erityisesti kehitysmaihin.

Sosiaaliset ihmisoikeudet -- erityisesti ne, joihin liitty kustannuksia ja erityisesti jos joku muu kuin subjekti nämä kustannukset kattaa -- ovat ihmisoikeushierarkian ulkokehällä. Toisin kuin erilaiset positiiviset ja negatiiviset vapaudet, kuten esimerkiksi oikeus ruumiin koskemattomuuteen, kokoontumisvapaus, sananvapaus jne., jotka ovat ytimessä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Olen iloinen, että ansaitsemistani euroista tehdään demokraattiseen päätöksentekoon pohjautuen sosiaalisia tulonsiirtoja, joilla on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin. Painopiste on joka tapauksessa Suomessa, mutta vaikuttavuus on vähintään samalla tasolla saajan ollessa erityisen vähäosainen lainsuojaton.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Paperittomilla on se ongelma, että he eivät voi mennä tekemään rikosilmoitusta, koska samalla he ilmoittavat poliisille oleskelevansa maassa. Rikosilmoituksen tekeminen johtaisi siis henkilön maasta poistamiseen. Tämän vuoksi paperittomat siirtolaiset ovat lainsuojattomassa asemassa ja joutuvat usein rikosten kohteeksi.

Nyt ajetaan mallia, jossa terveydenhoitoa voisi saada anonyymisti, ilman, että viranomaiset saavat tiedon maassa oleskelusta.

Esa Niemi

Mikko Ahola:
"Paperittomilla on se ongelma, että he eivät voi mennä tekemään rikosilmoitusta, koska samalla he ilmoittavat poliisille oleskelevansa maassa."

Tähän on erittäin hyvä vaihtoehto ja se on laillisesti maahan tuleminen. Miltä tälläinen vaihtoehto kuulostaa?

Jos laittomuus on sinulle ongelma, niin sitten tulee valita laittoman ja laillisen toiminnan väliltä laillinen tapa toimia. Jos puolestaan laki on huono, niin sitten laiton toiminta tulee poistaa ja laiton toiminta on tämän jälkeen laillista. Pankkiryöstöäkin voidaan tämän jälkeen uutisoida paperittomaksi tilinylitykseksi.

Esa Niemi

Jarmo Juntunen:
"Arvomaailmaani kuuluu myös inhimillisyys, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.

Sen vuoksi en voi kannattaa sitä, että jotkin kansanedustajat polkevat ihmisoikeuksia, jotka ovat Suomessa voimassaolevaa oikeutta.

Ajattelen ja toimin niiden arvojen mukaan. Toivon myös muiden niin tekevän."

Arvomaailmasi on kaikin puolin kannatettava ja näiden eteen tuleekin tehdä töitä.

Ihmisoikeuksista puhuttaessa ei voi kuitenkaan korostaa yhtä aluetta yli muiden, joka saattaa estää muiden ihmisoikeuksien toteutumista.

Kuten ihmisoikeussopimusten perusteita tunteva henkilö tietää, että ihmisoikeuksiin kuuluu myös velvollisuudet, jotta muiden ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus toteutuu.

Jarmo, meillä on ensisijaisesti vastuu omasta väestöstämme kuten laittomasti maahantulevan henkilön kotimaalla on omastaan. Suomessa jää paljon ihmisiä vaille asainmukaista hoitoa ja yksi akuuteimmista esimerkeistä on muistisairaat, joista n. 80 kuolee vuosittain pakkaseen ulos eksyttyään. Myös heillä on oikeus asianmukaiseen hoitoon, mutta jostain syystä heitä ei haluta edes muistaa näissä inhimillisyyttä vaativissa puheissa. Asianmukaisen hoidon puute on valtava jos vain inhimillisyyden puolesta puhuvat ihmiset tutustuvat laajemmin terveydenhuollon laatuun.

Suomeen pääsee myös laillisestikin. Laittomasti maassaolo on ihmisen henkilökohtainen valinta laillisen ja laittoman toiminnan välillä. Sinäkin valitset ulkomaille mentäessä menetkö sinne laillisesti vai laittomasti ja toimitko elämässäsi muutoin laillisesti tai laittomasti. Ilmiönä kyse on yhtä toivottavasta toiminnasta kuin kuititon kauppakin.

Laittomasti maassaolevien hoito on toiminut tähänkin asti eikä Suomi ole saanut asiasta edes moitteita. Kyse on siis palveluvalikoiman laajentamisesta samalla kun verovelvollisten palveluja heikennetään.

Maksuvapautus hoidosta ja vapautus verovelvollisuudesta eivät ole ihmisoikeuksia, sellaisia artikloja ei ole. Hoidosta on edelleenkin maksettava tosiasialliset kulut ja tuloistaan on maksettava verot. Nämä rikkovat jo yhdenvertaisuusperiaatetta.

Muutoin hyvä ja tärkeä aihe vaikkakin konteksti on liian kapea.

Toimituksen poiminnat