Jarmo Juntunen Pelko on suurin oikeusturvariski - Aidosti perus-ja ihmisoikeuksien puolesta

Oikeudenmukaisuutta menoleikkauksiin

Puolueet ovat julkistaneet leikkauslistansa Suomen talouden kohentamiseksi. Kävin läpi mm. kokoomuksen ja keskustan leikkauslistoja ja minulla nousi huoli pienituloisten eläkeläisten, työttömien ja lapsiperheiden hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta. Leikkauslistojen tavoitteena näyttää olevan, että leikataan jostakin ja, että kaikilta leikataan jotakin.

Leikkauslistat herättävät kysymyksen oikeudenmukaisuudesta. Mistä leikata, jos ei ole mistä ottaa? Olisi mieletöntä, jos tuleva hallitus ryhtyisi leikkaamaan esimerkiksi siivun pienistä eläkkeistä ja työttömyysturvasta. Yhtä mieletöntä olisi leikata myös muita sosiaaliturvaetuuksia, joiden vähimmäistaso ei täytä edes EU:n sosiaalikirjan vaatimuksia. 

Mielestäni valtion ja kuntien turhia menoja on leikattava ja verotusta kevennettävä, jotta suomalaisilla on varaa elämän perusasioihin, kuten asumiseen, ruokaan ja terveydenhoitoon. Verotusta keventämällä lisätään ostovoimaa ja palvelut ja tavara menee kaupaksi.  Lisäksi kova verotus aiheuttaa työttömyyttä, joka vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Oikeudenmukaisuuden nimissä voitaisiin myös asettaa lakisääteisille eläkkeille 4000 euron eläkekatto Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti. Pieniä eläkkeitä on korotettava inhimilliselle tasolle.

Valtion lähes 100 miljardin euron velka ja lähes puolen miljoonan suomalaisen massatyöttömyys kasvaa joka päivä. Työttömyyden ja köyhyyden pitäisi olla poliittisille päättäjille keskeisin yhteiskunnallinen ongelma, koska se tuottaa ihmisten elämään välitöntä epävarmuutta ja huolta.

Oikeudenmukaista on myös se, että pidetään koko Lappi asuttuna. Tulevan eduskunnan on huomioitava Lapin mahdollisuudet eli varmistaa hyvät liikenneyhteydet, karsitaan turha sääntely ja tuetaan yrittäjyyttä ja työllisyyttä tukevia hankkeita.

Lisäksi tulee myös varmistaa kattava oppilaitosverkosto sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus. Lapin tulevaisuuden kannalta nyt saa riittää palveluiden siirtäminen ja keskittäminen Etelä-Suomeen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Olet vasta kahdeskymmesmiljoona ehdokas joka on huolissaan työttömistä ja eläkeläisistä.

Olisipa joku joskus huolissaan veronmaksajista.

Toimituksen poiminnat