Jarmo Juntunen Pelko on suurin oikeusturvariski - Aidosti perus-ja ihmisoikeuksien puolesta

Vastuullisuutta ympäristöasioiden käsittelyyn

  • Kemijoki Rovaniemi
    Kemijoki Rovaniemi

 

Ihminen voi tuhota elinympäristönsä, siksi luonnonsuojelu on tärkeää. Yhtä tärkeää on myös luonnonvarojen vastuullinen käyttö. Valitettavasti hyviä asioita, kuten luonnonsuojelua, voidaan käyttää myös väärin. Tyypillinen esimerkki Lapissa on Vuotos.

Vuotos-tekojärveä suunniteltiin aikanaan alueelle, joka ei poikkea ympärillä olevista alueista linnustoltaan tai luontotyypeiltään millään lailla, samaa jänkää samoine lintulajeineen löytyy ympäriltä tuhansia hehtaareja. Tästä on lukuisia tieteellisiä selvityksiä. Niistä piittaamatta europarlamentaarikko Heidi Hautala kanteli EU-komissiolle, että Suomi suunnittelee tekojärveä alueelle, jolla pesii 52.000 lintuparia ja 125 erilaista lintulajia. EU-kommisio pyysi kantelusta lausuntoa Suomelta. Silloinen ympäristöministeri Pekka Haavisto antoi lausunnon, jossa hän ei sanallakaan puuttunut Hautalan ilmoittamiin mielikuvituksellisiin lintulaji ja -parimääriin, ja niin Vuotos-alueesta tuli ”maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen lintuparatiisi” (Jaakko Ylitalo, 2012). Tästä on käynnistynyt luonnonsuojelufarssi, joka jatkuu yhä ja jonka pyörittämiseen ovat syyllistyneet vihreiden lisäksi myös Vasemmistoliiton poliitikot.

Eurooppassa on koettu vuosittain toistuvia suurtulvia, joista on aiheutunut jopa miljardien eurojen tuhot. Suomessa maa-ja metsäministeriön asettama tulvaryhmä on tutkinut tulvasuojelulain mukaisesti kaikki vaihtoehdot Rovaniemen ja Kemijärven kaupunkien suojelemiseksi erittäin harvinaisilta, mutta mahdollisilta suurtuvilta. Asiantuntijoiden selvitysten perusteella ministeriön tulvaryhmä katsoo, että ainoa lainmukainen keino estää yksistään Rovaniemen kohdalla n. 100 milj. euron tulvatuhot on ottaa lumensulamisvedet kiinni Kemijärven yläpuolella. Se merkitsee, että pieni osa Kemihaaran alueen monista Natura-alueista pitäisi vaihtaa samalla vyöhykkeellä sijaitsevaksi uudeksi Natura-alueeksi. Tämä on mahdollista, jos valtioneuvosto päättää, että Rovaniemen ja Kemijärven tulvasuojelun takia Kemihaaran alueeseen voidaan soveltaa luonnonsuojelulain poikkeamispykäliä ( Lsl 65 – 66 §:t).

Uskon, että valtioneuvostossa vastuullisuus voittaa, ja valtioneuvosto toteaa, että tulvariskien hallinta on niin vakava asia, että luonnonsuojelulain poikkeamispykälien käyttö on sallittua ja perusteltua. Varsinaisesta tulvasuojelualtaan rakentamisesta päättää erikseen riippumaton Suomen oikeuslaitos vesilain mukaisessa järjestyksessä.

Jarmo Juntunen
Rovaniemen kaupunginvaltuutettu ja
kaupunginhallituksen jäsen (ps)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juhani Piri

Mitä jos otettaisiinkin eri arvot siihen tulvariski-alueeseen eikä rakennettaisikaan joka niemeen ja notkelmaan.

Kemijoesta ei ikinä tule kunnollista lohijokea jos vuotos rakennetaan ja se olisi todellinen menetys paikallisille tuleville yrityksille menetettyjen matkailutulojen muodossa.

Millainen suurtuho siitä tulisi jos ilmasto pääseekin yllättämään ja käy kuten Orovillen padolla.

Uskokaa nyt jo ettei ihmiset halua enempää patoja suomalaisiin jokiin, ei minkään tekosyyn verukkeella. On jopa tyhmää täällä pannukakun tasaisessa maastossa padota jokia. Ympäristötuhot ja vesiekosysteemituhot ovat lähes peruuttamattomia.

Toimituksen poiminnat